BIOGRAFIA

Johanna Lehesvuori, sopraano, valmistui musiikin maisteriksi Tukholman Kuninkaallisesta Musiikkikorkeakoulusta keväällä 2015. Hän valmistui myös vuonna 2010 laulunopettajaksi Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulusta. Hän teki myös jatko-opintoja Tukholmassa 2015-16. Häntä ovat opettaneet Raija Kemppainen (Pori), Marianne Tunkkari (Kokkola), Marjut Hannula (Helsinki), Petteri Salomaa (Tukholma) sekä Christina Billing (Tukholma). Tällä hetkellä häntä opettaa Monika Hauswalter.

Lehesvuori on esiintynyt ahkeraan sekä kotimaassa että ulkomailla. Hän on esiintynyt useissa eri kokoonpanoissa, useiden eri kuorojen ja orkesterien solistina (mm. Vaasan kaupunginorkesteri, Kungliga Musikhögskolanin jousiorkesteri, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, Turun Filharmoninen orkesteri, Tampere Filharmonia, Se Ensemble) sekä tehnyt laajoja lied-kokonaisuuksia. Hän on työskennellyt useissa oopperaproduktioissa Suomessa, Ruotsissa ja Italiassa vuodesta 2006 (mm. Kokkolan oopperan produktiot, Etelä-Karjalan orkesteriyhdistyksen produktiot, Sellosalin oopperaproduktio, Suomen Kansallisooppera, Tornedalsteatern, Teatro di San Girolamo). Hän on ollut mukana myös kolmen eri ammattiteatterin musikaaleissa laulaja-näyttelijänä.

Lehesvuori debytoi Suomen kansallisoopperalla keväällä 2017 Melartinin Aino-oopperassa ja sen jälkeen hän on tehnyt rooleja talossa säännöllisesti. Kesällä 2018 Lehesvuori debytoi Italiassa Puccinin Suor Angelican nimiroolissa. Puccini-debyytti tapahtui Puccinin kotikaupungissa Luccassa.

Lehesvuori ja pianisti Jenna Ristilä kilpailivat Helsinki lied -kilpailujen finaalissa 2015. Lehesvuorikilpaili finaalissa myös PLMF Nordic-Baltic Vocal competition kilpailussa Tallinassa keväällä 2017. Kilpailu oli avoin pohjoismaiden, baltianmaiden sekä Venäjän laulajille. Lehesvuori voitti 3. palkinnon Kangasniemen laulukilpailuissa kesällä 2017.

Debyyttialbumi ”Joulun valo” ilmestyi marraskuussa 2014. Levy sai loistavat arvostelut sekä lehdistöltä että kuulijoilta. Hän on levyttänyt myös Turun Filmharmonisen orkesterin solistina Leif Segerstamin johdolla syksyllä 2018.

Lehesvuoren opintoja ja laulajanuraa ovat tukeneet Suomen kulttuurirahasto, Suomen kansallisoopperan tukisäätiö, Pro Opera ry., Alfred Kordelinin säätiö, Tukholman Kuninkaallinen Taideakatemia, Tukholman Kuninkaallinen Musiikkikorkeakoulu, Taiteen edistämiskeskus sekä Keskipohjanmaa-säätiö.

Helsingin sanomien arvostelu syksyn 2014 oopperaproduktiosta; Cimarosa: Il matrimonio segreto. Lehesvuori lauloi Carolinan roolin.

”Johanna Lehesvuori suorastaan yllätti lyyrisen sopraanonsa raikkaalla helkkeellä ja teknisellä taidokkuudellaan.” – Hannu-Ilari Lampila, Helsingin sanomat 09/14

 

Lehesvuori aloitti yhteistyön pianisti Jenna Ristilän kanssa kesällä 2014 joululevyn äänityksen merkeissä. Heidän yhteistyönsä on jatkunut tiiviisti ja he osallistuivat Helsinki Lied -kilpailuun 10/2015 ja olivat mukana finaalissa. Lied kilpailun palautteessa HBL mainitsi erikseen Lehesvuoren “henkeäsalpaavan koloratuurilaulun”.

 

ARVIO Helsingin Sanomat 13.11.2017: Anu Komsi loisti Pohjantähden pähkähullussa oopperailoittelussa. Giacomo Meyerbeer: L’Étoile du Nord (Pohjantähti) Musiikkitalossa. Musiikinjohto Sakari Oramo, ohjaus Maria Sid, koreografia Marko Keränen, puvut Noora Salmi, valot Joonas Tikkanen. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Kokkolan oopperan tuotanto.
“Anu Komsin päätähden rinnalla loistaa kolme kolotatuuritähtöstä: moldovalainen Anna Palimina, Johanna Lehesvuori ja Annastiina Tahkola.”
HANNU-ILARI LAMPILA

ARVIO Rondo 24.7.2017: Pohjantähti on kesän löytö. Giacomo Meyerbeerin ooppera Létoile du Nord (Pohjantähti), Kokkolan Ooppera 2017. Johtaja Anu Komsi, ohjaaja Maria Sid, kapellimestari Sakari Oramo, orkesteri, kuoro ja solistit.
“…Ja mitä kokettia säihkyä Annastiina Tahkola ja Johanna Lehesvuori saivatkaan kasarmin kanttiinin tyttöihinsä!”
HARRI KUUSISAARI

ARVIO Keskipohjanmaa 22.7.2017: Pohjantähti loisti Kokkolassa. Giacomo Meyerbeerin ooppera Létoile du Nord (Pohjantähti), Kokkolan Ooppera 2017. Johtaja Anu Komsi, ohjaaja Maria Sid, kapellimestari Sakari Oramo, orkesteri, kuoro ja solistit.
“…Kanttiininpitäjät Natalie ja Ekimonna saivat erinomaiset tulkitsijat Johanna Lehesvuoresta ja Annastiina Tahkolasta. Molemmat olivat äänellisesti vahvoja ja yllättävän hyvin heidän äänensä toimivat yhdessä näissä kahdessa sopraanoroolissa, vaikka Tahkola on äänityypiltään mezzosopraano ja Lehesvuori sopraano.”
HEIKKI LIIMOLA

 

 

KOULUTUS

Tukholman kuninkaallinen musiikkikorkeakoulu, musiikin maisteri, 2015
Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu, laulunopettaja, 2010
Lauluopintoja mm. Marianne Tunkkarin, Marjut Hannulan, Christina Billingin ja Monika Hauswalterin johdolla
Jatko-opintoja sekä Suomessa 2010-2013 että Tukholmassa 2015-2016

VIERAILUT

mm. Teatteri San Girolamo Italia, Tornedalsteater Ruotsi, Kokkolan ooppera, Kokkolan kaupunginteatteri, Vaasan kaupunginteatteri, Sellosalin produktiot

ROOLIT

Suor Angelica: Suor Angelica (Puccini), L’etoile du nord; Nathalie (Meyerbeer), L’etoile du nord: Catherine (Meyerbeer), Il matrimonio segreto: Carolina (Cimarosa), Carmen: Frasquita (Bizet), Leviathan: Brigomeide (Glanert), La verita in cimento: Rosane (Vivaldi), Fairy Queen: Fairy (Purcell),  La serva padrona: Serpina (Pergolesi), Kahvikantaatti: Lieschen (J.S. Bach),  Der Schauspieldirektor : Madame Silberklang (Mozart), Aino: Vedenneito (Melartin), Rigoletto. Contessa di Ceprano (Verdi), Oopperan kummitus: Meg Giry (Lloyd Webber), Le nozze di Figaro: Susanna (Mozart)

LISÄTIETOJA

Kangasniemen laulukilpailun 3. sija. 2017

Finalisti Nordic-Baltic Vocal Competiton, Tallinna, Viro. 2017

Finalisti Helsinki Lied -kilpailussa yhdessä pianisti Jenna Ristilän kanssa. Erikoispalkinto. 2015

Useita ooppera-, lied- ja kirkkokonsertteja Suomessa, Ruotsissa, Saksassa ja Italiassa
Esiintynyt mm. Tampereen Filharmonian, Se Ensemblen, Tukholman kuninkaallisen musiikkikorkeakoulun jousiorkesterin, Camerata Vihdin ja Keski-Pohjanmaan kamarikuoron solistina
Joulun valo -joululevy (Johanna Lehesvuori, sopraano ja Jenna Ristilä, piano), ilmestyi 2014

Levyttänyt Turun Filhamonisen orkesterin solistina. Kapellimestari: Leif Segerstam. Naxos Records.

Konserttiohjelmistossa mm. Haydnin Vuodenajat, Mozartin Requiem, Händelin Messias

APURAHAT

Suomen Kulttuurirahasto, 2018

Suomen Kansallisooppera, Tukisäätiö, 2018

Pro Opera ry. 2017

Alfred Kordelinin Säätiö, 2017

Tukholman Kuninkaallinen Taideakatemia, 2015

Tukholman Kuninkaallinen Musiikkikorkeakoulu, 2014

Taiteen Edistämiskeskus, 2013

Keskipohjanmaa-säätiö, 2010